De ‘klassieke’ stille stroomverbruikers zijn bij de meeste mensen bekend. Dit zijn de apparaten in huis die door hun grootte en veelvuldig gebruik een aanzienlijk aandeel hebben in zowel de energierekening als een grote impact hebben op het milieu. Denk aan een wasdroger, een cv-ketel of een koel-vriescombinatie. Maar wist u dat er ook stille stroomverbruikers zijn op uw draagbare elektronische apparaten? Zeker nu de energieprijzen hard stijgen is het handig om van alle soorten stille stroomverbruikers bewust te zijn, en te weten hoe u uw energierekening kunt inperken door iets tegen deze stille stroomverbruikers te ondernemen. Maar wat zijn die stille stroomverbruikers?
Stille stroomverbruikers zijn instellingen en functies met een relatief grote stroomvraag, die er daardoor voor zorgen dat de batterij of accu van een smartphone, tablet of laptop sneller leeg is. En dat is zonde. U moet de batterij of accu daardoor vaker opladen, waardoor u vaker een beroep moet doen op de netstroom. Wij vertellen u dan ook graag welke stille stroomverbruikers er op devices zijn te vinden, en hoe u de invloed van deze functies en instellingen kunt beperken. En moet een smartphone, tablet of laptop uiteindelijk toch worden opgeladen? Ook bij die stap zijn er maatregelen die genomen kunnen worden om energieverspilling tegen te gaan.
Snel een stille stroomverbruiker en een oplossing vinden? Klik dan hieronder op een van de onderwerpen:
Het zal u misschien niet verbazen, maar het beeldscherm van een apparaat is het onderdeel dat het grootste deel van de energie in uw batterij of accu verbruikt. Dat is ook niet verwonderlijk als we bedenken dat het beeldscherm sinds de introductie van de touchscreen een steeds groter deel van het device beslaat. Dit is vooral het geval bij smartphones en tablets.
Hier kunnen we als gebruiker gelukkig wel invloed op uitoefenen, en dat is erg handig als we beseffen dat we de stroomvraag van het beeldscherm kunnen beperken zonder dat dat ten koste gaat van de functionaliteit van onze smartphone, tablet of laptop. Zo loopt de batterij of accu minder snel leeg, hoeven we minder snel op te laden, en dat is weer fijn voor onze energierekening én het milieu. Met de volgende instellingen kunt u de stroomvraag van het beeldscherm wijzigen:
Andere stille stroomverbruikers voor devices zijn functies die u als gebruiker aan of uit kunt zetten. Dit zijn functies die ervoor zorgen dat uw smartphone, tablet of laptop over bepaalde mogelijkheden beschikt, zoals locatiebepaling en bluetooth. Dit zijn handige functies om te hebben, maar ze zijn lang niet altijd nodig, en kunnen ongemerkt veel van de batterij of accu vragen. De volgende functies kunnen worden uitgeschakeld of aangepast om energieverbruik te beperken:
Hoe energiezuinig uw draagbare apparaat ook is ingesteld, uiteindelijk zal deze moeten worden opgeladen. Gelukkig zijn er ook voor en bij het opladen stappen die genomen kunnen worden om de hoeveelheid stroom die hiervoor nodig is zoveel mogelijk te beperken:
Met het volgen van deze maatregelen en adviezen bent u al een heel eind in het voorkomen van energieverspilling en het verantwoordelijker maken van energieverbruik. Dat is goed voor uw portemonnee en voor onze planeet.
Kijk dan ook naar onze blog over het onderhouden van accu’s en batterijen. Zo weet u zeker dat u de beste prestaties uit de accu of batterij van uw device haalt, ook op het moment dat u de batterij of accu misschien niet in het device heeft zitten.
Terug naar blog