123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Stil stroomverbruik op devices

Stil stroomverbruik op devices

Stil stroomverbruik op devices

De ‘klassieke’ stille stroomverbruikers zijn bij de meeste mensen bekend. Dit zijn de apparaten in huis die door hun grootte en veelvuldig gebruik een aanzienlijk aandeel hebben in zowel de energierekening als een grote impact hebben op het milieu. Denk aan een wasdroger, een cv-ketel of een koel-vriescombinatie. Maar wist u dat er ook stille stroomverbruikers zijn op uw draagbare elektronische apparaten? Zeker nu de energieprijzen hard stijgen is het handig om van alle soorten stille stroomverbruikers bewust te zijn, en te weten hoe u uw energierekening kunt inperken door iets tegen deze stille stroomverbruikers te ondernemen. Maar wat zijn die stille stroomverbruikers?

 

Stille stroomverbruikers zijn instellingen en functies met een relatief grote stroomvraag, die er daardoor voor zorgen dat de batterij of accu van een smartphone, tablet of laptop sneller leeg is. En dat is zonde. U moet de batterij of accu daardoor vaker opladen, waardoor u vaker een beroep moet doen op de netstroom. Wij vertellen u dan ook graag welke stille stroomverbruikers er op devices zijn te vinden, en hoe u de invloed van deze functies en instellingen kunt beperken. En moet een smartphone, tablet of laptop uiteindelijk toch worden opgeladen? Ook bij die stap zijn er maatregelen die genomen kunnen worden om energieverspilling tegen te gaan.
 

Snel een stille stroomverbruiker en een oplossing vinden?
Klik dan hieronder op een van de onderwerpen:

 
> 1. Beeldscherminstellingen
> 2. Functies
> 3. Opladen
 

1. Beeldscherminstellingen

Het zal u misschien niet verbazen, maar het beeldscherm van een apparaat is het onderdeel dat het grootste deel van de energie in uw batterij of accu verbruikt. Dat is ook niet verwonderlijk als we bedenken dat het beeldscherm sinds de introductie van de touchscreen een steeds groter deel van het device beslaat. Dit is vooral het geval bij smartphones en tablets.

 

Hier kunnen we als gebruiker gelukkig wel invloed op uitoefenen, en dat is erg handig als we beseffen dat we de stroomvraag van het beeldscherm kunnen beperken zonder dat dat ten koste gaat van de functionaliteit van onze smartphone, tablet of laptop. Zo loopt de batterij of accu minder snel leeg, hoeven we minder snel op te laden, en dat is weer fijn voor onze energierekening én het milieu. Met de volgende instellingen kunt u de stroomvraag van het beeldscherm wijzigen:

  • Schermhelderheid: een makkelijke manier om rigoureus de stroomvraag van het beeldscherm te verlagen is door de schermhelderheid aan te passen. Dit is voor vrijwel alle devices mogelijk. Het idee is dat naarmate de beeldpuntjes meer licht moeten produceren, dit meer energie kost, waardoor uw batterij of accu sneller leeg loopt.

    We kunnen dit dus beperken door de beeldpuntjes minder licht te laten produceren. Dit kunt u op twee manieren doen: u kunt handmatig de helderheid bepalen, maar u kunt bij een groot aantal smartphones en tablets ook de helderheid automatisch (reactief) laten aanpassen aan de hand van de hoeveelheid licht in een ruimte. Het voordeel van deze laatste manier is dat u hierdoor altijd goed de inhoud op het beeldscherm kan lezen, ook als u naar buiten gaat in de felle zon.
     
  • OLED donkere modus: beschikt uw smartphone, tablet of laptop over een OLED-scherm? Dan kunt u ook de stroomvraag van het beeldscherm beperken door gebruik te maken van de donkere modus. In deze modus wordt het kleurschema omgedraaid; er zullen lichte letters op een overwegend zwarte achtergrond worden gepresenteerd in plaats van donkere letters op een overwegend lichte achtergrond. Beschikt uw apparaat over een gewone LED-display? Dan zal de donkere modus geen stroom besparen. Bij normale beeldtechnologie blijven ook de zwarte beeldpuntjes licht produceren.

2. Functies

Andere stille stroomverbruikers voor devices zijn functies die u als gebruiker aan of uit kunt zetten. Dit zijn functies die ervoor zorgen dat uw smartphone, tablet of laptop over bepaalde mogelijkheden beschikt, zoals locatiebepaling en bluetooth. Dit zijn handige functies om te hebben, maar ze zijn lang niet altijd nodig, en kunnen ongemerkt veel van de batterij of accu vragen. De volgende functies kunnen worden uitgeschakeld of aangepast om energieverbruik te beperken:

  • GPS: GPS (Global Positioning System) is een functie die ervoor zorgt dat de locatie van uw smartphone of tablet nauwkeurig bepaald kan worden door middel van een satellietverbinding. Het is GPS dat ervoor zorgt dat we gebruik kunnen maken van Google Maps om ons de weg te wijzen of van een app die ons vertelt hoe ver we hebben hardgelopen. Het is echter ook een functie die we vaak vergeten uit te zetten zodra we deze niet meer nodig hebben, en is daarmee een behoorlijke stille stroomverbruiker.

    Gebruikt u op een bepaald moment geen app of toepassing waarvoor de GPS vereist is? Schakel deze dan uit. U zult zien dat uw batterij- of accuduur er aanzienlijk op vooruit gaat.
     
  • Bluetooth: net als GPS is bluetooth een echte stille stroomverbruiker. We gebruiken de functie kort, en vergeten deze daarna uit te schakelen, waardoor er onnodig energie verspild wordt. Bluetooth is een draadloos netwerk protocol dat een apparaat de mogelijkheid geeft om op korte afstand verbinding te maken met een ander bluetooth apparaat. Denk aan een draadloze speaker of een printer. Dat is handig, maar zonde als u geen verbinding hoeft te maken.

    Schakel de bluetooth direct uit als een bluetooth verbinding niet langer nodig is. Dit scheelt overigens niet alleen stroom, maar is ook veiliger. Zo voorkomt u dat er vreemde devices kunnen koppelen met uw eigen smartphone, tablet of laptop. Dit is vooral verstandig in publieke ruimtes als de bibliotheek of op het vliegveld.

3. Opladen

Hoe energiezuinig uw draagbare apparaat ook is ingesteld, uiteindelijk zal deze moeten worden opgeladen. Gelukkig zijn er ook voor en bij het opladen stappen die genomen kunnen worden om de hoeveelheid stroom die hiervoor nodig is zoveel mogelijk te beperken:

  • Voedingsadapter: de eenvoudigste manier om energieverspilling tegen te gaan bij het opladen is vooral van toepassing als de batterij of accu vol is: haal de voedingsadapter direct uit de wandcontactdoos. Zo voorkomt u dat er netstroom door de voedingsadapter blijft stromen zonder dat deze stroom verder gebruikt wordt. Dit is uiteraard ook van toepassing op niet-draadloze apparaten die voor hun werking altijd netstroom nodig hebben.
     
  • Powerbanks en battery cases: ook kunt u gebruikmaken van een powerbank of een battery case. Een powerbank is een soort draagbare oplader met een groot energiereservoir. Zo kunt u onderweg meerdere keren uw smartphone, tablet of laptop opladen, zonder dat de powerbank moet worden opgeladen. Op die manier is het minder erg als u een keer vergeet om de voedingsadapter uit de wandcontactdoos te halen, omdat u deze alleen nog gebruikt als u eens in de zoveel tijd de powerbank van stroom moet voorzien.

    Battery cases hebben dit voordeel ook. Deze beschermende hoezen voor smartphones hebben een interne aansluiting die hetzelfde is als het kabeltje van een oplader. Op die manier hoeft u minder frequent gebruik te maken van een voedingsadapter of oplaadkabel, en voorkomt u het risico op energieverspilling.
     
  • Solar powerbank: een volledig energiebesparende en milieubewuste optie is om te kiezen voor een solar powerbank. Deze powerbank is voorzien van zonnepanelen, waardoor u uw apparaten kan opladen met behulp van zonne-energie en u helemaal niet meer met stekkers of voedingsadapters in de weer hoeft. Daardoor voorkomt u stil stroomverbruik. Zo beperkt u niet alleen het formaat van de energierekening, maar ook het formaat van uw ecologische voetafdruk.


Met het volgen van deze maatregelen en adviezen bent u al een heel eind in het voorkomen van energieverspilling en het verantwoordelijker maken van energieverbruik. Dat is goed voor uw portemonnee en voor onze planeet.
 

Opladers voor uw devices nodig? Bestel ze nu!

Batterij- en accuduur verder verlengen?

Kijk dan ook naar onze blog over het onderhouden van accu’s en batterijen. Zo weet u zeker dat u de beste prestaties uit de accu of batterij van uw device haalt, ook op het moment dat u de batterij of accu misschien niet in het device heeft zitten.

Terug naar blog