123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Tips: batterijen en accu's gebruiken en onderhouden

Tips: batterijen en accu's gebruiken en onderhouden

Tips: batterijen en accu's gebruiken en onderhouden

Batterijen en accu’s zijn handig en vrijwel onmisbaar. Tenminste, zolang ze functioneren. Zodra een batterij of accu leeg is of defect is het nodig om een nieuwe aan te schaffen. Dat is echter zonde, vooral als dit door correct gebruik en goed onderhoud voorkomen had kunnen worden.

 

Door batterijen en accu’s zorgvuldig te behandelen en te bewaren zorgt u ervoor dat de kans op beschadigingen aan de batterij, accu of het apparaat waar deze op worden aangesloten afneemt. Daardoor behouden batterijen en accu’s op deze manier voor de langst mogelijke tijd hun capaciteit. Zo bent u uiteindelijk ook voordeliger uit, omdat u minder snel nieuwe batterijen of accu’s hoeft aan te schaffen.

 

Voordat we beginnen met tips and tricks voor het bewaren, onderhouden en opladen van batterijen en accu’s, is het handig om eerst even algemene punten over de ingebruikname door te nemen zodat de batterijen en accu’s werken zoals bedoeld en er geen schade door bijvoorbeeld kortsluiting ontstaat.
 

Tips and tricks: batterijen en accu’s gebruiken

  • Ga te allen tijde zorgvuldig met batterijen en accu’s om. Probeer deze nooit uit elkaar te halen of aan de behuizing of contacten te rommelen. Batterijen en accu’s zitten vol met chemische materialen die gevaarlijk voor uw gezondheid kunnen zijn.
     
  • Houd batterijen en accu’s uit het bereik van kinderen. Vooral bij knoopcellen en andere kleine batterijen is er, buiten het risico van elektrische spanning, ook een inslikgevaar.
     
  • Lees vóór toepassing van batterijen en accu’s in een apparaat altijd de handleiding van het apparaat, zodat u weet aan welke eisen de batterij(en) of een accu moet voldoen om het apparaat op een correcte wijze van stroom te voorzien.
     
  • Plaats batterijen en accu’s op de correcte wijze in een apparaat. Bij een batterij kan dit gecontroleerd worden door ervoor te zorgen dat de positieve en negatieve polen op de daarvoor bestemde positie zitten, aangegeven door het plus (+) en min (-) symbool op zowel de batterij als de batterijhouder in het apparaat. Voor een accu is het daarnaast belangrijk op de vorm, afmetingen en poolpositie te letten. Dit kan bijvoorbeeld bij een loodaccu afwijken.

Tips and tricks: batterijen en accu’s bewaren

  • Bewaar batterijen en accu’s op een droge locatie, het liefste op of rond kamertemperatuur. Dit komt de capaciteit van de batterij of accu ten goede. Voorkom vooral blootstelling aan temperaturen boven de 35 graden Celsius; bij hoge temperaturen kan er een reactie optreden in de chemische materialen waardoor de batterij of accu capaciteit verliest of gaat lekken.
     
  • Bewaar of verplaats een batterij of accu niet op een manier waarbij deze in contact kan komen met andere metalen objecten. Stop bijvoorbeeld nooit een batterij los in uw jas- of broekzak. Mochten de polen op dat moment in contact komen met bijvoorbeeld kleingeld of sleutels, dan is er kans op kortsluiting. U kunt batterijen beter in losse zakjes bewaren, zodat elke batterij is geïsoleerd.
     
  • Probeer als u batterijen of accu’s voor een langere periode bewaart, deze eens in de drie maanden op te laden om diepontlading te voorkomen. Batterijen en accu’s hebben namelijk last van zelfontlading, een fenomeen waarbij de batterij of accu ook zonder gebruik langzaam leeg raken. De mate waarin dit gebeurt hangt af van de conditie van de batterij of accu, de temperatuur en de samenstelling. Een batterij of accu die te diep ontladen is zal niet meer werken.

    Als u batterijen of accu’s voor een langere periode niet gebruikt kan een batterij- of accutester u veel tijd en moeite schelen. Zo kunt u eens in de zoveel tijd de spanning en de capaciteit van uw batterijen of accu’s controleren om te kijken of opladen nodig is.

Tips and tricks: batterijen en accu’s onderhouden

  • Houd de polen van een batterij schoon. Als deze stoffig zijn of op een andere manier vervuild kan het zijn dat deze niet meer goed contact kunnen maken met het apparaat. Voor het schoonmaken van deze polen kunt u het best gebruik maken van een droge, schone doek of van een nieuwe gum.

    In het geval van grotere accu’s zoals loodzuuraccu’s, gel accu’s en AGM accu’s is het belangrijke deze met enige regelmatig (minimaal eens in de twee maanden) zo goed mogelijk schoon te maken. Verwijder zoveel mogelijk stof van de behuizing. Bij deze accu’s is het namelijk belangrijk dat deze goed hun hitte kunnen verliezen, waarvoor ze van de luchtstroom afhankelijk zijn. Het is deze luchtstroom dat door een opbouw van stof geblokkeerd kan worden.
     
  • Vervang bij een apparaat dat meerdere batterijen heeft, alle batterijen tegelijkertijd. Probeer deze te wisselen voor batterijen van eenzelfde formaat en type. Het is over het algemeen niet aan te raden verschillende batterijen parallel te gebruiken, omdat een apparaat dan op twee verschillende manieren van stroom wordt voorzien waardoor er op één pool meer stress kan komen te staan dan de andere.

Tips and tricks: (oplaadbare) batterijen en accu’s opladen

  • Probeer nooit een niet-oplaadbare batterij op te laden. Dit is schadelijk voor de batterij, voor de oplader en kan ook gevaarlijk zijn. Oplaadbare batterijen zijn duidelijk als dusdanig gemarkeerd, vaak met het opschrift ‘rechargeable’.
     
  • Laad een batterij of accu op bij kamertemperatuur. Alhoewel de meeste batterijen en accu’s beveiligd zijn tegen oververhitting komt dit de laadtijd ten goede. Batterijen en accu’s zullen altijd wat warmer worden tijdens het opladen, maar des te stabieler de temperatuur is tijdens dit proces, des te beter.
     
  • Gebruik voor het opladen van een batterij of accu altijd een geschikt oplader. Deze moet over de juiste elektrische spanning (voltage) beschikken, maar ook geschikt zijn voor de samenstelling van uw batterij of accu. Het gebruik van een verkeerde oplader kan schadelijk zijn voor de batterij, accu of oplader en kan ook gevaarlijk zijn in verband met overspanning.


Met deze eenvoudige handelingen voorkomt u dat uw batterijen en accu’s eerder op raken of aan capaciteit inboeten. Past u deze tips and tricks toe bij uw batterijen en accu’s, dan weet u zeker dat u het meeste uit deze producten haalt. En mocht u dan uiteindelijk toch nieuwe batterijen of accu’s nodig hebben, zijn wij u bij 123accu.nl graag van dienst.
 

Nieuwe accu's of batterijen nodig? Bestel ze nu!

Terug naar blog