Wist u dat er al ruim 10 jaar wereldwijd meer laptops dan desktops (vaste pc’s) worden verkocht? Laptops hebben het grootste aandeel in de computermarkt en zelfs de introductie van tablets heeft hier geen verandering in kunnen brengen. Er wordt verwacht dat deze trend zich in de aankomende jaren steeds verder doorzet, waarbij het aandeel van laptops en tablets samen verder zal stijgen ten koste van de desktop. Dat is misschien ook niet verwonderlijk. Het grootste voordeel van de laptop, de mobiliteit, wordt alleen maar belangrijker in deze tijd waarin flexibel werken en studeren vaker voorkomt.
Deze mobiliteit betekent dat een laptop voor de stroomvoorziening in veel gevallen volkomen afhankelijk is van de accu in plaats van de netstroom en daardoor heeft het presteren van de accu een grote invloed op het presteren van de laptop. Dit is vooral te merken als een laptop het wat minder goed gaat doen. Een laptop accu is na circa 4 á 5 jaar (afhankelijk van het gebruik) aan vervanging toe. Wij nemen u in deze blog dan ook graag mee langs de verschillende factoren die bij het kiezen van een laptop accu komen kijken, zodat u over de informatie beschikt om een verstandige keuze te maken waaruit uw laptop de voordelen kan halen.
Eerst kijken we naar de samenstelling en de elektrische eigenschappen van laptop accu’s. Alhoewel de samenstelling over het algemeen niet iets is waar u bij het kiezen van een geschikte accu voor uw laptop invloed op heeft, is het wel handige achtergrondinformatie om te hebben, aangezien dit voor een groot deel de elektrische eigenschappen van de accu bepaalt. Vervolgens kijken we naar deze elektrische eigenschappen en naar de andere factoren die wel degelijk invloed hebben op uw keuze: op welke manier wordt de accu in de laptop geïntegreerd en welke afmetingen zijn er mogelijk? Tot slot bekijken we enkele aspecten die bij het plaatsen en gebruik van een nieuwe laptop accu komen kijken.
Snel een bepaalde factor vinden die op uw keuze van invloed kan zijn? Klik dan hieronder op een van de onderwerpen:
De samenstelling van een accu is de combinatie van chemische componenten die in de accu gebruikt worden. Deze chemische componenten en de manier waarop die componenten op elkaar reageren bepalen wat de elektrische eigenschappen van een accu zijn. Denk bijvoorbeeld aan de spanning (voltage) en de capaciteit.
Moderne laptop accu’s maken over het algemeen gebruik van een lithium-ion of een lithium-ion-polymeer samenstelling. Voordelen in vergelijking met oudere samenstellingen zoals nikkel-cadmium en nikkelmetaalhydride zijn de geringe zelfontlading en de hogere capaciteit. Vooral lithium-ion-polymeer accu’s worden steeds vaker gebruikt. Deze nieuwere samenstelling heeft een zeer gunstige verhouding tussen capaciteit en gewicht waardoor dit bij uitstek een geschikte accu is voor draagbare apparaten zoals laptops, tablets en smartphones.
Het zijn de elektrische eigenschappen die ons vertellen waar een accu voor geschikt is en wat voor prestaties de accu kan leveren. Het zullen daarom in grote mate de elektrische eigenschappen zijn die bij een aankoop leidend zijn en het is dan ook handig deze even door te nemen.
Wilt u zonder dat u zelf onderzoek moet doen naar de elektrische eigenschappen zeker weten dat u een geschikte accu uitkiest? Zoek dan een accu op basis van part- of modelnummer. Dit zijn de nummers die door de fabrikant aan een bepaalde accu wordt gegeven. Koopt u een laptop accu met een overeenkomend partnummer, dan weet u dat u een geschikte accu aanschaft.
Er zijn twee manieren waarop een laptop accu wordt geïntegreerd. Verwijderbare accu’s zijn accu’s die eenvoudig in de zijkant of onderzijde van de laptop kunnen worden geplaatst en ook weer eenvoudig kunnen worden uitgenomen, vaak door middel van het indrukken van een knop of vergrendeling. Deze accu’s zijn daarom makkelijk te vervangen en worden als gebruiksvriendelijk ervaren maar worden steeds minder in laptops toegepast.
Inbouw accu’s zijn in de laptop geïntegreerd en zijn over het algemeen niet zonder gereedschap en/of inspanning van de gebruiker toegankelijk. Dit zijn accu’s die bijvoorbeeld in de onderzijde van de accu gemonteerd zijn en waarvoor de laptop moet worden opengeschroefd. Deze zijn door het grotere aantal handelingen over het algemeen wat lastiger te vervangen maar vormen een steeds groter deel van het beschikbare aanbod laptop accu’s. Vervanging is echter niet onmogelijk. Door het secuur opvolgen van de stappen in de handleiding of het volgen van de instructies zoals getoond in het grote aanbod YouTube video’s die voor veel modellen laptop beschikbaar zijn kunnen ook inbouw accu’s worden vervangen. Vervangen wordt al helemaal gemakkelijk met gebruik van een gereedschapssetje.
Met de afmetingen van de accu worden de maten in lengte, breedte en hoogte (of diepte) bedoeld. In algemene zin is het belangrijk om een accu te kiezen met afmetingen die aan de eisen van uw model laptop voldoen. Echter kan het zijn dat u hierin speling heeft.
Afhankelijk van de bouw van de laptop kan het zomaar zijn dat het mogelijk is om een accu te plaatsen die dezelfde lengte en breedte heeft maar net iets hoger (of dieper) is en daardoor over een grotere capaciteit beschikt. Dit heeft wel gevolgen voor de vorm van de laptop en kan alleen worden toegepast bij verwijderbare accu’s. Bij voorgaand voorbeeld zal de accu als deze is neergezet iets hoger op de ondergrond staan, waardoor er ruimte onder de laptop ontstaat. Alhoewel dit voor de luchtcirculatie en de koeling een verbetering is kan het zijn dat het gebruikscomfort afneemt, bijvoorbeeld omdat de houding van uw handen en polsen bij het bedienen van de laptop anders is dan u gewend bent. Houd hier rekening mee bij de keuze voor een laptop accu.
Ook kan er bij een aantal modellen laptop met inbouw accu gebruik worden gemaakt van een verlengde accu, met een veel grotere lengte dan een normale accu. Een verlengde accu kan een aanzienlijk verschil maken in capaciteit, maar de montage kan ten koste gaan van de functionaliteit van de laptop. Dergelijke accu’s nemen dan ook de ruimte in beslag die bestemd is voor optionele modules zoals een tweede harde schijf of een CD en/of DVD drive.
We kunnen gezien het grote aantal verschillende laptops in omloop misschien niet vertellen hoe u exact de accu in uw model laptop moet monteren, maar gelukkig zijn hier verschillende hulpmiddelen voor beschikbaar, zoals de handleiding van uw laptop of informatie die u kunt opvragen bij de fabrikant. Echter kan het zijn dat er zelfs na het succesvol monteren van een nieuwe laptop accu zich een probleem voordoet bij het opladen, ongeacht wat voor model laptop u heeft. De meest voorkomende oorzaak is dat de accu niet door de laptop herkend wordt.
Mac: om het herkenningsprobleem op te lossen kan in het geval van Apple laptops (MacBooks) de System Management Controller (SMC) opnieuw worden ingesteld. Heeft uw MacBook een inbouw accu? Schakel de MacBook dan eerst uit. Druk vervolgens tegelijkertijd de Control, Option en Shift knoppen in en druk dan ook nog eens tegelijkertijd de Aan/Uit-knop in. Houd deze toetsencombinatie 10 seconden ingedrukt, en start daarna de MacBook opnieuw op.
Heeft uw MacBook een inbouw accu? Schakel dan de MacBook uit, verwijder de accu, en houd de Aan/Uit-knop 5 seconden ingedrukt. Plaats vervolgens de accu weer terug en start opnieuw op.
Windows: als de laptop gebruikmaakt van een Microsoft Windows besturingssysteem kunt u de driver van de accu opzoeken door in het configuratiescherm naar Apparaatbeheer (Device Manager) te navigeren en hier het apparaat onder Batterij aan te klikken. Kies vervolgens voor het verwijderen van de driver en deze zal automatisch opnieuw worden geïnstalleerd zodra u de laptop opnieuw opstart.
Wij hopen dat u na het lezen van deze blog genoeg informatie heeft om een laptop accu uit te kiezen. Heeft u toch nog ergens vragen over? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag.
Bekijk dan onze blog over stil stroomverbruik op devices waarin we kijken naar instellingen en functies die veel stroom gebruiken en wat u kunt doen om dit stroomverbruik te beperken.
Terug naar blog