Knoopcellen zijn kleine, onopvallende batterijen. Toch zijn ze erg belangrijk in ons dagelijks leven. Ze bestaan uit een enkele cel, zijn plat en rond en worden vooral toegepast in kleine apparatuur met een erg lage maar constante stroomvraag, zoals horloges en de moederborden van computers. Apparaten die we vaak voor lief nemen totdat deze niet meer werken. Een knoopcel kan niet worden opgeladen, en heeft een samenstelling van alkaline (1,5 V), zilveroxide (1,55 V) of lithium (3 V). Soms worden meerdere knoopcellen gecombineerd tot een grotere batterij met een hogere bronspanning. In deze blog nemen we de meest voorkomende formaten knoopcel batterij met u door.
Snel een bepaald formaat knoopcel batterij vinden? Klik dan hieronder op een van de formaten:
Om verschillende formaten met elkaar te vergelijken is het handig om naar twee specificaties te kijken: de bronspanning en de capaciteit.
De bronspanning verteld ons wat de spanning (het voltage) van een nieuwe, gezonde batterij zou moeten zijn als deze uit de fabriek komt. De bronspanning is eigenlijk een theoretische waarde, want dit is de spanning die de batterij heeft als deze niet belast wordt. Zodra de batterij wordt aangesloten zal de werkelijke spanning anders zijn, maar toch wordt de bronspanning gebruikt om te beoordelen waar een batterij geschikt voor is. Is de spanning te laag, dan zal een apparaat niet goed of helemaal niet werken. Is de spanning te hoog, dan kan zowel de batterij als het apparaat beschadigen.
De capaciteit is de hoeveelheid stroom die een batterij over een bepaalde tijd kan leveren. Dit wordt uitgedrukt in milliampère per uur (mAh). Een batterij met een capaciteit van 100 mAh kan over een periode van één uur 100 milliampère aan stroom leveren. Moet de batterij 200 milliampère aan stroom leveren? Dan houdt deze zelfde batterij dat een half uur vol. 50 milliampère? Dan heeft de batterij een levensduur van twee uur.
Nu we weten waar we naar kunnen kijken, is het tijd om de verschillende formaten langs te lopen.
De SR44 knoopcel is de meest voorkomende knoopcel. Knoopcellen van het merk Varta staan ook wel bekend onder het Varta-nummer V76, wat bij deze knoopcellen in de bovenkant gedrukt staat. Zoals de meeste knoopcellen wordt de SR44 vooral toegepast in horloges en rekenmachines. De meest verkochte varianten zijn van alkaline (LR1154) of zilveroxide (SR1154).
De SR66 knoopcel is de kleinere variant van de SR44 en is ook wel bekend onder het Varta-nummer V377. Deze knoopcel is in een alkaline (LR626) en zilveroxide (SR626) variant beschikbaar en wordt vooral in horloges gebruikt.
De CR2016 knoopcel heeft een samenstelling van lithium en daardoor een bronspanning van 3 V. Deze wordt vooral gebruikt in horloges die net een hogere spanning vereisen dan de alkaline of zilveroxide knoopcellen kunnen leveren.
De CR2025 knoopcel heeft een samenstelling van lithium en wordt net als de kleinere CR2016 vooral gebruikt voor horloges. Echter wordt deze knoopcel ook veelvuldig toegepast in andere kleine apparaten, waaronder elektrische autosleutels. Hierdoor is dit de meest voorkomende lithium knoopcel.
De CR2032 knoopcel is groter dan de CR2016 en CR2025 en kan daardoor ook over een grotere capaciteit beschikken. Vanwege die capaciteit en het toch geringe formaat wordt deze knoopcel vooral toegepast in computer hardware, voornamelijk op moederborden en de verschillende onderdelen daarvan die continue stroom vereisen, ook als de computer zelf wordt uitgeschakeld. Op die manier blijft bijvoorbeeld de computerklok synchroon lopen. Dit is een lithium knoopcel batterij.
Zoals u in deze blog al heeft kunnen lezen zijn er niet alleen verschillende formaten van knoopcel batterijen, maar kunnen ze ook verschillen in de samenstelling. Batterijen, waaronder knoopcel batterijen, worden uit een groot aantal verschillende materialen vervaardigd welke in grote mate bepalen hoe een batterij werkt en waar deze geschikt voor is. Bekijk voor deze informatie onze blog over batterij soorten en materialen.
Terug naar blog