123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Tips: Accu's opbergen met koud weer

Tips: Accu's opbergen met koud weer

 Tips voor het opbergen van accu's met koud weer

In de koude wintermaanden zult u hoogstwaarschijnlijk een stuk minder gebruikmaken van onder andere tuingereedschap accu’s. Het is belangrijk dat deze op een juiste manier worden opgeslagen, juist in wintermaanden. Dit geldt overigens voor alle accu’s die in koude temperaturen opgeslagen worden.

 

Het verkeerd opslaan van verschillende accu’s met koud weer kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de werking als de levensduur van uw accu’s. Lees daarom hieronder enkele tips die ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk gebruik van ze kunt maken.

1. Bewaar uw accu op een koele plaats

Het is belangrijk dat uw accu op een koele, maar niet (te) koude plek wordt opgeslagen. Wanneer een accu wordt blootgesteld aan (zeer) lage temperaturen, kan deze een stuk sneller ontladen of zelfs permanent beschadigd raken. De chemische reacties binnen de accu verlopen namelijk trager, wat zorgt voor een sterk verminderde energieproductie. Het wordt aangeraden om uw accu op te slaan in temperaturen tussen de 10 °C en 15 °C. Mocht u geen andere mogelijkheden hebben dan uw accu op te slaan in een koude omgeving, maak dan gebruik van een speciale accuhoes of isolatiedoos om de accu te beschermen.

2. Berg uw accu op het ideale laadniveau op

Daarnaast is het belangrijk om uw accu (deels) opgeladen op te bergen. Zo geldt voor lithium-ion en Ni-MH accu’s dat deze het beste opgeladen kunnen worden met een laadniveau van 60 tot 80%. Voor loodaccu’s (zoals auto accu’s) geldt dat deze volledig opgeladen opgeslagen dient te worden. Een gedeeltelijk ontladen loodaccu kan namelijk sulfatering ontwikkelen, waarbij zich loodkristallen vormen op de platen binnenin de accu. Dit kan de accu permanent beschadigen. Controleer regelmatig (eens per maand) hoe hoog het laadniveau van uw accu is. Voor het op peil houden van het laadniveau, kunt u bijvoorbeeld een druppellader (voor voertuig accu's) of gereedschap acculader gebruiken.

Let wel op: een Ni-CD accu kan het best geheel ontladen opgeborgen worden.
 

Op zoek naar opladers voor uw accu’s? Bestel direct!

3. Bewaar uw accu in een droge ruimte

Vocht is erg schadelijk voor een accu. Zo kan er corrosie ontstaan op de aansluitingen, wat kan leiden tot slechte elektrische contacten en kortsluiting. Sla uw accu daarom op in een droge/goed geventileerde ruimte of maak gebruik van speciale accu opbergdozen of andere luchtdichte dozen.

4. Voorkom extreme temperatuurwisselingen

Wanneer er sprake is van plotselinge (extreme) temperatuurwisselingen in de ruimte waar u uw accu opslaat, kan dit leiden tot condensvorming, wat kan zorgen voor kortsluiting of corrosie. Zorg er daarom voor dat de opbergruimte niet gevoelig is voor plotselinge/extreme temperatuurwisselingen.

 

Als u daarnaast een accu uit opslag pakt, is het verstandig om deze eerst op te laten warmen naar kamertemperatuur voordat u deze gebruikt of oplaadt. Dit voorkomt schade aan interne componenten.

Met deze tips zorgt u ervoor dat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw accu’s. Het is dus voornamelijk belangrijk om de accu’s op de juiste temperatuur te bewaren, ze regelmatig te controleren en te beschermen tegen vocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Zo blijft u niet onverwacht met een lege of kapotte accu achter tijdens de koude maanden.
 

Op zoek naar gereedschap accu’s? Bestel direct!

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: